فهرست مطالب

دو ماهنامه سلامت کار ایران
سال دهم شماره 6 (بهمن و اسفند 1392)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مجتبی عباس زاده، مجتبی ذکایی، سید ابوالفضل ذاکریان، حمید حسنی صفحات 1-12
    زمینه و هدف
    صنعت مونتاژ از جمله صنایعی است که ریسک حرکات تکراری و در نتیجه ریسک اختلالات اسکلتی عضلانی در آن بالا می باشد. بررسی ارگونومیکی این مشاغل به منظور شناسایی، ارزیابی و کنترل این آسیب ها در کارکنان حائز اهمیت می باشد. از روش های مختلفی به منظور ارزیابی ریسک حرکات تکراری در این صنایع استفاده شده است. هدف مطالعه حاضر معرفی ابزار ارزیابی وظایف تکراری (ART Tool) اندام های فوقانی و همچنین استفاده از آن برای ارزیابی ریسک حرکات تکراری مونتاژکاران در صنعت الکتریک می باشد. این روش در سال 2009 توسط اداره ایمنی و بهداشت انگلستان (HSE) ایجاد شد.
    روش بررسی
    در مطالعه مقطعی حاضر کلیه ایستگاه های کاری(20 ایستگاه کاری) بصورت سرشماری انتخاب شدند و سپس با استفاده از روش تجزیه و تحلیل سلسه مراتبی وظایف (HTA) هر شغل به وظایف و هر وظیفه به فعالیت ها و هر فعالیت به حرکات تجزیه و تحلیل گردید. بعد از آن روش ART برای شناسایی ریسک فاکتورهای رایج در کارهای تکراری که در پیشرفت اختلالات اندام های فوقانی (ULDs) دخیل هستند، استفاده شد و تعداد 20 برگ کار ART تکمیل گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که 15% وظایف کاری در سطح ریسک پایین، 55% وظایف کاری در سطح ریسک متوسط و 35% وظایف کاری در سطح ریسک بالا قرار دارند. مهمترین ریسک فاکتورها، نحوه ی چنگش و زمان های استراحت در طول یک شیفت کاری بودند که سطح ریسک آنها برای تمام وظایف کاری بالا بود. یکنواختی کار هم از مهمترین ریسک فاکتورهای روانی- اجتماعی در همه ی وظایف کاری بود.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که ریسک ابتلا به اختلالات اسکلتی عضلانی ناشی از وظایف تکراری در شغل مورد بررسی نسبتا بالاست و مداخلات ارگونومی به منظور طراحی مجدد شغل مورد نظر مورد نیاز است. این مطالعه کاربرد روش ART را به طور عملی نشان می دهد و بکارگیری آن را بعنوان روشی کاربردپذیر، آسان و مناسب برای اهداف ارزیابی و مداخلات ارگونومی در وظایف کاری تکراری پیشنهاد می کند.
    کلیدواژگان: ریسک فاکتورهای وظایف تکراری، اختلالات اسکلتی عضلانی اندام فوقانی، روش ارزیابی وظایف کاری تکراری (ART)
  • مرتضی امینی، ایرج علیمحمدی، حسن جهانی هاشمی، داود یکه فلاح صفحه 16
    زمینه و هدف
    در گذشته پس از هر حادثه، قضاوت معمول این بود که خطای انسانی علت آن بوده و طبق آخرین آمار حوادث منتشر شده در ایران نیز علت اصلی وقوع حوادث بی احتیاطی و اعمال نا ایمن بوده است. بنابراین هدف از انجام این مطالعه، بررسی عوامل موثر بر فرهنگ ایمنی در دو واحد شوینده و پاک کننده و نقش آن در شیوع حوادث می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه به منظور تعیین سطح فرهنگ ایمنی در شرکت های شوینده و پاک کننده پرسشنامه استاندارد فرهنگ ایمنی استخراج و پایایی آن پس از بررسی در جامعه مورد مطالعه 86/0 به دست آمد. پس از جمع آوری پرسشنامه ها، داده ها به رایانه منتقل و با استفاده از نرم افزار SPSS17 آنالیز و ارزیابی شدند.
    یافته ها
    آنالیز اطلاعات نشان داد که در مجموع دو شرکت میانگین سن، سابقه کاری و هر نوع حوادث اتفاق افتاده برای پرسنل در طول مدت مشغول به کار در شرکت مورد نظر به ترتیب 67/6±2/34، 842/5±4/10 و 957/1±92/0 می باشد. همچنین نمره فرهنگ ایمنی در شرکت اول (51/180) و در شرکت دوم (45/200) بوده که این اختلاف از لحاظ آماری نیز معنی دار است (001/0> p).
    نتیجه گیری
    رابطه معنی دار و معکوسی بین نمره نهایی فرهنگ ایمنی و شیوع حوادث در دو شرکت وجود دارد.
    کلیدواژگان: فرهنگ ایمنی، حوادث، صنایع شوینده و پاک کننده
  • احسان حبیبی، حبیب الله دهقان، اشراقی دهکردی، محمدرضا مراثی صفحه 24
    زمینه و هدف
    از مهم ترین عوامل موثر بر کارایی نیروی انسانی؛ دقت، سرعت عمل و توانایی اجرای مهارت ها از سوی افراد می باشد. با توجه به اهمیت بهره وری نیروی انسانی در ارتقای سطح تولید و کیفیت آن، مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر سر وصدا بر میزان خطا، سرعت انجام کار و توانایی اجرای مهارتهای دستی انجام گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه تجربی روی 96 نفر از دانشجویان انجام شد. نمونه گیری به صورت نمونه گیری بلوک های تصادفی انجام گرفت. ناراحتی ناشی از صدا مطابق با استانداردهای 15666 ISO اندازه گیری شد. ضمن کنترل عوامل مداخله کننده، از دو عامل تراز فشار صدا و مدت زمان مواجهه جهت ارزیابی دقت و سرعت انجام کار آزمودنی ها در آزمون هماهنگی دو دست استفاده گردید. جهت توصیف و تحلیل داده ها از آزمون کواریانس با تکرار و نرم افزار 18 spss استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که افزایش تراز فشار صدا از 65 به 95 دسی بل در شبکه A باعث افزایش سرعت انجام کار گردید(05/0> P). افزایش زمان مواجهه(صفر تا 40 دقیقه مواجهه) و جنسیت(مرد و زن بودن)، در سرعت انجام کار اختلاف معناداری از نظر آماری نشان نداد (05/0< P). هم چنین افزایش تراز فشار صدا، سبب افزایش میزان خطا شد(05/0> P).
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این مطالعه با افزایش تراز فشار صدا، سرعت انجام کار و خطای فرد افزایش یافت و در مواجهه با صدای کمتر از 85 دسی بل، عملکرد ابتدا کاهش سپس با شیب کمی افزایش یافت.
    کلیدواژگان: سر وصدا، میزان خطا، سرعت انجام کار، ارگونومی، آزمون هماهنگی بین دو دست
  • اسماعیل زارعی، محمد جواد جعفری، علی درمحمدی، ولی سرسنگی صفحه 29
    زمینه و هدف
    ارزیابی پیامد خطراتی همچون حریق، انفجار و رها شدن مواد شیمیایی پر خطر در محیط، یکی از ضروری ترین و اصلی ترین مراحل برای بهبود سطح ایمنی در واحدهای موجود یا در حال طراحی است. فرآیند تولید هیدروژن بعلت وجود شرایط حاد علمیاتی و گازهای با قابل یت اشتعال و انفجار بالا نظیر متان و هیدروژن بستر حوادث بزرگ صنعتی از بعد تلفات جانی و خسارات مالی می باشد، بنابراین ایمنی نگرانی اصلی تولیدکنندگان هیدروژن است.
    روش بررسی
    ابتدا با به کارگیری روش HAZID تمامی خطرات و سناریوهای بالقوه تولید هیدروژن شناسایی شد و بعد از جمع آوری اطلاعات مورد نیاز، مدلسازی پیامد با استفاده از نرم افزار حرفه ای 54/6 PHAST انجام شد. احتمال مرگ میر افراد با استفاده از معادلات معتبر Probi t محاسبه گردید و در نهایت شدت خسارات پیامدها با استفاده از معیارهای مرسوم ارزیابی گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بیشترین مرگ و میر مربوط به آتش فورانی راکتور سولفورزدایی(28 نفر) است. فاصله تاثیر و شدت تشعشع این حادثه به ترتیب برابر250متر و kW/m2 370 است. خطرناکترین آتش ناگهانی ناشی از پارگی کامل رفورمر است، بطوریکه افراد تا فاصله 130 متر از محل نشتی و مساحت m2 1505تحت تاثیر غلظت ppm 61120 قرار می گیرند و همه افراد کشته خواهند شد. بدترین انفجار ابر بخار ناشی از جاذب های تصفیه هیدروژن است، بطوریکه تا فاصله 60 متری از محل جاذبها همه افراد کشته خواهند شد و تمامی تجهیزات فرآیندی و ساختمانها بطور کامل تخریب خواهند شد. حریم ایمن واحد تولید هیدروژن برابر 746 متر از حدود مرزی واحد می باشد.
    نتیجه گیری
    ارزیابی پیامد روشی کمی و جامع به منظور برآورد و ارزیابی شدت حوادث بالقوه واحدهای مخاطره آمیز صنعتی می باشد. وقوع حوادثی از قبیل حریق و انفجار در فرآیند تولیدهیدروژن خسارات های جانی و مالی سنگینی دارد بنابراین، تامین ایمنی صنایع مجاور واحد تولید و مصرف هیدروژن باید به طور ویژه مورد توجه قرارگیرد.
    کلیدواژگان: تولید هیدروژن، ارزیابی پیامد، مدلسازی پیامد، صنایع مخاطره آمیز
  • غلامعباس شیرالی، وحید ابراهیمی پور، لیلا محمد صلاحی صفحه 33
    زمینه و هدف
    امروزه، این موضوع مشخص شده است که سیستم های فنی-اجتماعی ماهیت دو بعدی نداشته و تعاملات بین اجزای این سیستم ها پیچیده و غیر خطی می باشد. در نتیجه، چون ریسک ها در این سیستم ها به عنوان ترکیبی غیرخطی از تغییرپذیری در عملکرد بروز می نمایند، بنابراین روش های سنتی ارزیابی ریسک قادر به شناسایی این ترکیبات غیرخطی نمی باشند. هدف مقاله حاضر شناسایی ریسک های در حال ظهور با استفاده از روش آنالیز تشدید کارکرد در یک واحد فرایندی می باشد.
    روش بررسی
    برای شناسایی ریسک های در حال ظهور، ابتدا وظایف مهم در یک واحد فرایندی که شامل 25 وظیفه ی انسانی و 4 وظیفه ی سازمانی بود شناسایی شد. سپس با استفاده از یک چک لیست تخصصی، پتانسیل تغییرپذیری (ریسک های در حال ظهور) بین وظایف مذکور تعیین گردید. بعد از آن با توجه به وابستگی ها/اتصالات ممکن بین وظایف مذکور و تاثیر آنها بر یکدیگر، پدیده ی تشدید در این وظایف بررسی شد. در نهایت نیز سازوکارها و موانعی نظیر فیزیکی، نمادی، کارکردی و غیره که برای میراکردن تغییرپذیری به کار می روند شناسایی شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که احتمال تغییرپذیری (ریسک در حال ظهور) بالا در 14 وظیفه ی انسانی محتمل می باشد، اما بررسی سناریوهای مختلف مشخص نمود که 5 وظیفه ی انسانی حاوی ریسک های در شرف ظهور می باشند و نیاز به کنترل دارند. این ریسک ها خارج از محدوده ی نواقص و بد عمل کردن یک جزء قرار می گیرند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه و مطالعات انجام شده در جهان، این مدل برای درک حالت های غیر خطی و پویای ناشی از پدیده تشدید بین وظایف در سیستم های فنی-اجتماعی برای پیشگیری از حوادث، بسیار مفید و کاربردی می باشد.
    کلیدواژگان: ارزیابی ریسک، ریسک در شرف ظهور، مدل آنالیز تشدید کارکرد، تغییرپذیری
  • نرمین حسن زاده، ناصر فرشاد، یحیی خسروی *، پری شفایی غلامی، قاسم زارع صفحه 42
    زمینه و هدف

    حوادث و آسیب های رانندگی یکی از دلایل نگرانی کلیه کشورها به شمار می آیند. شکست های شناختی را می توان خطاهایی با پایه شناختی در انجام وظایف عادی و ساده تعریف کرد که فرد قادر است آنها را بدون اشتباه به انجام رساند. این اشتباهات ممکن است در یک یا هر سه مرحله روند پردازش اطلاعات (حافظه، توجه و عمل) رخ دهند. هدف از این مطالعه بررسی رابطه بین شکست های شناختی شغلی و عملکرد ایمنی در رانندگان اتوبوس داخل شهری تعیین شد.

    روش بررسی

    این مطالعه، یک بررسی توصیفی تحلیلی است که در آن پرسشنامه های شکست های شناختی شغلی (OCFQ) و پرسشنامه رفتار رانندگی (DBQ) توسط 129 نفر از رانندگان اتوبوس درون شهری تکمیل گردید و داده های بدست آمده با استفاده از تحلیل همبستگی و رگرسیون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    بین شکستهای شناختی شغلی و رفتارهای نا ایمن شامل تخلف عمدی و غیر عمدی و لغزش ها و اشتباهات رانندگی رابطه ای قوی، مثبت و معنادار برقرار است.

    نتیجه گیری

    به منظور ارزیابی عملکرد ایمنی در مشاغل رانندگی حرفه ای به ابزاری قابل اعتماد نیاز است. شکست های شناختی شغلی می توانند در پیش بینی درگیری رانندگان اتوبوس شهری در فتارهای ایمن یا نا ایمن به کار رود.

    کلیدواژگان: شکست شناختی شغلی، عملکرد ایمنی، راننده اتوبوس، پرسشنامه
  • فخر الدین قاسمی، عباس رضایی، محمد جواد جعفری صفحه 66
    زمینه و هدف
    میکروارگانیسم ها یکی از منابع مهم آلودگی در محیط های بسته و فضاهای محدود شغلی بخصوص بیمارستان ها می باشند. این تحقیق، با هدف مطالعه اثر جاذب خاکستر استخوان به عنوان یک جاذب معدنی جهت حذف اسپور باسیلوس سوبتیلیس به عنوان یک مدل باکتری در هوا و به منظور ارتقاء کیفیت محیط شغلی پرسنل شاغل در بیمارستان انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه از اسپور های باسیلوس سوبتیلیس به عنوان نماینده اسپور های باکتریایی و از خاکستر استخوان بعنوان یک جاذب کارآمد به منظور جذب اسپورهای باکتریائی از هوا استفاده شده است. خاکستر استخوان بعنوان یک جاذب با روش حرارتی از ضایعات استخوان تهیه گردید و ویژگی های جاذب تهیه شده تعیین گردید. میزان جذب خاکستر استخوان تهیه شده جهت حذف اسپور های باکتریائی مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    در این مطالعه مشخص شد که خاکستر استخوان بعنوان یک جاذب معدنی توان مطلوبی را در جذب اسپور باکتری ها دارد. این جاذب می تواند حدود 3698 اسپور در هر گرم را جذب نماید.
    نتیجه گیری
    خاکستر استخوان دارای ظرفیت بالایی برای جذب اسپور های باکتریایی می باشد و به دلیل ساختار معدنی خود می تواند رشد و تشکیل بیوفیلم بر روی خود را به تاخیر اندازد. از نتایج این مطالعه می توان در توسعه تجهیزات کنترلی آلودگی های بیولوژیکی هوا استفاده نمود.
    کلیدواژگان: جذب، خاکستر استخوان، باسیلوس سوبتیلیس، بیوآئروسل
  • سیده نگار اسعدی صفحه 76
    زمینه وهدف
    عدم تحمل کار شیفتی خودش را با یکسری نشانه ها و علائم نشان می دهد. از این نشانه ها به عنوان سندرم عدم تطابق با کار شیفتی یاد می شود. هدف این مطالعه مقایسه فراوانی نشانه های سندرم حاد عدم تطابق با کار شیفتی در بین دو گروه کارگران نوبت کار می باشد.
    روش بررسی
    یک مطالعه مقطعی در بین دو گروه مختلف از نظر کار شیفتی (شب کار و غیر شب کار) درکارگران انجام شد و نشانه های سندرم حاد یا زودرس عدم تطابق با کار شیفتی مورد بررسی قرار گرفت، با استفاده از پرسشنامه اطلاعات جمع آوری شده در نرم افزار SPSS 5/11 با استفاده از t- test و کای – 2 همچنین آنالیز رگرسیون لوژستیک فوروارد با 05/0 P< مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در مقایسه فراوانی سندرم حاد یا زودرس عدم تطابق با کار شیفتی در مجموع با وجود بیشتر بودن نشانه های سندرم در گروه شب کار بین دو گروه اختلاف معنی داری بدست نیامد. (000/1 = p) در گروه شب کار فراوانی نشانه های سندرم ارتباطی با بیماری های مزمن نداشت (666/0= p)، این بر خلاف نتایج گروه غیر شب کار است. (037/0= p) سیگاری بودن درگروه شب کار با فراوانی نشانه های سندرم ارتباط داشت(000/0= p)، در حالی که در گروه دیگر ارتباطی پیدا نشد. (200/0= p)
    نتیجه گیری
    اختلاف چندانی از نظر فراوانی نشانه های سندرم بین دو گروه دیده نشد. سیگاری بودن یک عامل خطر برای بروز نشانه های سندرم بیان شد.
    کلیدواژگان: سندرم حاد عدم تطابق با کار شیفتی، نوبت کاری، سیگاری بودن
  • عبدالله اردشیر، مهران امیری، مهدی مهاجری صفحه 78
    زمینه و هدف
    صنعت ساخت و ساز یکی از خطرناک ترین صنایع از نظر تلفات مربوط به کار، نرخ آسیب دیدگی و پرداخت غرامت به کارگران شناخته شده است. از این رو ارزیابی ریسک های ایمنی، یک گام کلیدی و اساسی است که در مدیریت پروژه های بزرگ ساختمانی باید انجام شود.
    روش بررسی
    تجزیه و تحلیل اثرات و حالات شکست (FMEA) به عنوان یکی از مفیدترین ابزارهای ارزیابی ریسک برای کاهش پتانسیل شکست در سیستم، فرآیندها، طرح ها و خدمات است و در گستره وسیعی از صنایع مورد استفاده قرارگرفته است. هدف از این تحقیق استفاده از ترکیب منطق فازی و روش های FMEA، AHP-DEA، FTA برای ارزیابی ریسک ایمنی در صنعت انبوه سازی ساختمان است.
    یافته ها
    در مطالعه موردی، دو نوع مختلف از پروژه های انبوه سازی، جهت ارزیابی ریسک های ایمنی بررسی گردید. طبق نتایج بدست آمده، ریسک های سقوط از ارتفاع در هر دو پروژه به عنوان مهم ترین ریسک شناخته شدند و استراتژی های کاهش ریسک و اقدامات لازم جهت پیشگیری و کاهش عوامل خطر ارائه گردید.
    نتیجه گیری
    رتبه بندی ریسک ها و مهم ترین آنان در تحقیق حاضر با تحقیقات پیشین و همچنین گزارش سازمان تامین اجتماعی کشور هم سویی قابل قبولی دارد و علل ریشه ای وقوع ریسک های عمده نیز با مطالعات مشابه هم خوانی دارد. از سوی دیگر اعتبار یافته های تحقیق توسط گروه ارزیابی ریسک مورد تایید قرار گرفت. لذا این مدل (با در نظر گرفتن وضعیت موجود ایمنی) می تواند به متخصصین ایمنی کارگاه های ساختمانی جهت شناسایی ریسک ها، شناسایی علل ریشه ای ریسک ها و ارائه ابزارهای دقیق کنترل ریسک ها کمک نماید.
    کلیدواژگان: ارزیابی ریسک ایمنی، انبوه سازی ساختمان، منطق فازی، تجزیه و تحلیل اثرات و حالات شکست (FMEA)، آنالیز درخت خطا (FTA)، AHP، DEA
  • شادی مردانی، امیراشکان نصیری پور، هانیه نیکو مرام، محمدحسن بهزادی، نوشین مردانی صفحه 93
    زمینه و هدف
    موثرترین روش برای رهایی از تنگناها و بحران های ناشی از روند توسعه ی اقتصادی و اجتماعی به کارگیری به جا و شایسته از سرمایه های انسانی است. از طرفی در دنیای پر رقابت امروز بسیاری از شرکت ها پی برده اند که باید مدیریت HSE را جز جدایی ناپذیر و ضروری سازمان خود قرار دهند. ملاحظه همزمان موضوعات بهداشت، ایمنی و محیط زیست، علاوه بر حذف فعالیت های موازی بدلیل ایجاد تعادل فنی و اقتصادی سبب سهولت در افزایش بهره وری و توسعه پایدار نیز می گردد. هدف اصلی پژوهش حاضر، تعیین رابطه بین رضایت شغلی با عملکرد HSE کارکنان در شرکت قالب های پیشرفته ایران خودرو بود.
    روش بررسی
    جامعه آماری این تحقیق توصیفی- پیمایشی را کارکنان شرکت قالب های پیشرفته ایران خودرو (275 =N) تشکیل می دادند که با استفاده از فرمول کوکران و روش نمونه گیری تصادفی ساده تعداد 70 نفر به عنوان نمونه تعیین گردیدند. ابزار اصلی تحقیق، پرسشنامه ای بود که روایی آن بر اساس نظر چند تن از اعضای هیات علمی دانشگاه ها تایید گردید و برای تعیین میزان پایایی بخش های مختلف، از ضریب آلفای کرونباخ استفاده گردید که این ضریب برای بخش عملکرد HSE 84/0 و برای رضایت شغلی 94/0 به دست آمد. پرسشنامه در قالب طیف لیکرت بود که برای تبدیل گزینه های کیفی لیکرت به گزینه های کمی، جهت ورود به نرم افزار از روش اعداد فازی مثلثی استفاده گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 18 تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که در زمینه رتبه بندی شاخص های رضایت شغلی کارکنان، مسئولیت پذیری بالاترین رتبه و در زمینه رتبه بندی شاخص های عملکرد HSE کارکنان نیز، عملکرد و اجرا بالاترین رتبه را به خود اختصاص داد ند. همچنین، این یافته ها نشان داد که بین عملکرد HSE کارکنان و رضایت شغلی (هر یک از شاخص ها و رضایت کل) رابطه مثبت و معنی دار در سطح پنج درصد وجود داشت. در تحلیل رگرسیونی گام به گام نیز به ترتیب هفت متغیر (شاخص های رضایت شغلی) وارد تحلیل شدند که در مجموع در حدود 7/66 درصد از واریانس عملکرد HSE کارکنان را تبیین نمودند.
    نتیجه گیری
    با توجه به وجود رابطه معنی دار بین رضایت شغلی با عملکرد HSE کارکنان، هر چه در یک سازمان به شاخص های رضایت شغلی کارکنان توجه بیشتری مبذول گردد، عملکرد HSE کارکنان بهتر خواهد شد.
    کلیدواژگان: رضایت شغلی، عملکرد HSE، بهره وری، کارکنان
|
  • M. Abbaszadeh, M. Zokaei, S.A. Zakerian, H. Hassani Pages 1-12
    Background And Aims
    Repetitive tasks are common in assembly industries and the prevalence of musculoskeletal disorders is very high. Ergonomic survey should be applied to identify, assess and control related problems. There are several methods for risk assessment of repetitive tasks. This study aimed to assess the risk of repetitive tasks among assemblers in an electric industry using Assessment Repetitive Tasks (ART) tool. This tool was developed by the Health, Safety and Executive (HSE), UK in 2009.
    Methods
    In this current study all workstations (20 workstations) were selected based on census method, after that, Hierarchical Task Analysis (HTA) method was used for task analysis and job was degraded to tasks, actions and movements. Then, ART method was implemented to identify common risk factors in repetitive tasks that can contribute to develop musculoskeletal disorders of upper limbs. In total, 20 ART worksheets were completed in 2 assembly lines.
    Results
    Results showed that 15% of tasks were at low level of risk, 55% of tasks were at medium level of risk and 35% of tasks were at high level of risk. The most important risk factors were hand grip and breaks that were high risk in all tasks. Monotonous of work was also the most important psychosocial factors in all tasks.
    Conclusion
    the results of current study shown that the musculoskeletal disorders due to repetitive tasks are approximately high and ergonomics interventions is needed to reduce risk levels. Using ART method shown that it is a usable, easy and suitable method for assessing repetitive tasks that is recommended for ergonomics interventions and redesigns.
    Keywords: ART tool, risk factors of repetitive tasks, musculoskeletal disorders, upper limbs
  • Morteza Amini, Iraj Alimohammadi, Hassan Jahanihashemi, Davoud Yakke Fallah Page 16
    Background And Aims
    Traditionally in any event, the judgment was usually based on human error and accidents and according to the latest statistics published in Iran the main cause of accidents is unsafe acts and recklessness. The aim of this study was to investigate the factors influencing safety culture in detergents and cleansers units and its role in the incidence of accidents.
    Methods
    In this study aimed to determine the safety culture in detergents and cleaners companies, the standard safety culture questionnaire was extracted and its reliability was determined in selected population as 0.86. After collecting the questionnaires and investigation of the related clinical files the data analysis was performed using SPSS17 software.
    Results
    Data analysis showed that in both selected companies the mean age of personnel, work experience and any incidents occurring during the period of their working in the company were 34.2 ± 6.67, 10.4 ± 5.842 and 0.92 ± 1.957 respectively. While in the first company the safety culture score was180.51, in the second company it was 200.45 that is statistically significantly different (p <0.001).
    Conclusions
    There was a significant inverse relationship between safety culture and the prevalence of accidents in two companies.
    Keywords: Safety culture, accidents, detergents, cleansers industries
  • E. Habibi, H. Dehghan, S. Eshraghy Dehkordy, M. R. Maracy Page 24
    Background And Aims
    The most important factors that influence human performance are; accuracy, speed and ability to perform the skills by individuals. Given the importance of human productivity in improving the production and quality, This study examines the impact of noise on error rate, speed and ability to perform the manual skills.
    Methods
    This experimental study was conducted on 96 students. Sampling was conducted with a Randomized block design. Controlling exposure factors of sound intensity and duration of exposure, the accuracy and speed of performance of the test subjects were evaluated using Two-hand coordination test. Data was analyzed by SPSS18 software using descriptive and analytical statistical methods by ANCOVA repeated measure.
    Results
    The results showed that the increasing of sound level pressure from 65 dBA to 95 dBA increased the work speed significantly (P<0.05). Increasing the exposure time (zero to 40 minutes) and gender (men and woman), did not show a statistically significant difference in the performance rate (P<0.05). The error rate was statistically significant with increasing the sound intensity (P<0.05).
    Conclusion
    Results indicate that with increasing the sound level pressure,performance rate and human error were increased and following exposure to sound levels less than 85 db performance was initially decreased then with low incline was increased.
    Keywords: noise, error occurance, performance rate, ergonomic, Two, hand coordination test
  • E.Zarei, Mj. Jafari, A.Dormohammadi, V.Sarsangi Page 29
    Background And Aims
    One of the most essential and important steps for improving safety level in existing or designing units is consequence evaluation of hazards such as fire, explosion and dispersion of hazardous chemical substances. Due to severe operational conditions, high explosive and flammable gases such as methane and hydrogen, hydrogen production process is causing major industrial accidents of the view life and financial losses. Therefore safety is main concern of hydrogen producers.
    Methods
    First, all hazards and potential scenarios of hydrogen production were identified by applying HAZID Technique, and after collecting the required data, consequence modeling was done by means of professional software PHAST6.54. Death probability of people by means of valid equations of probit was calculated and ultimately, the severity of the consequences was estimated using conventional criteria.
    Results
    The results revealed that, jet fire caused by a full bore rupture in Desulphurization reactor has the highest fatality (26person). The harm effect distance, maximum radiations of this incident were 250 m, 370 kW/m2 respectively. A full bore rupture in Reformer can lead to the most dangerous flash fire. So that people at distance up 130 m from placing leakage and affected area 1505m2 were exposed to concentration of 61120 ppm and all people would be killed. The most dangerous vapor cloud explosion caused by hydrogen purification absorbers, so that distances up to 60m from absorbers location all people would be killed and all process equipments and buildings will be completely destroyed. The safe distance of hydrogen production unit equals to 746 m from its boundary limit.
    Conclusion
    Consequence evaluation is a quantitative and comprehensive method for estimation and evaluation of potential incidents severity of industrial hazardous units. The occurrence of incidents such as fires and explosions has the great life and financial losses in the hydrogen production process, Thus safety of industries nearby hydrogen production and consume must be specifically considered.
    Keywords: Hydrogen Production, Consequence Evaluation, Consequence Modeling, Hazardous Industries
  • G.A. Shirali, V. Ebrahipour, L. Mohammad Salahi Page 33
    Background And Aim
    Today, it was revealed that Socio-technical systems did not have a bimodal nature and interactions in these systems are complex and non-linear. Consequently, since risks can be emerged as non-linear combinations of performance variability, so traditional methods of risk assessment are not able to capture these combinations. The present paper is aimed at identifying the emergent risks by means of the Functional Resonance Analysis Method in a process unit of an oil refinery.
    Method
    To identify the emergent risks in the functions, first the essential system functions including twenty five functions of human and four functions of organization were identified in an oil process unit. Then, potential variability (emergent risks) was characterized among the mentioned functions using a technical checklist. After then, resonance phenomenon was evaluated among the functions with regard to possible dependencies/couplings among functions and their effect on each other. Finally, mechanisms and barriers such as physical, symbolic, functional, etc., which were utilized to damp the variability, were identified.
    Results
    The results showed that the possibility of the high variability in fourteen human functions is likely, but the analysis of different scenarios revealed that five human functions contain the emergent risks, and should be controlled. These risks go beyond component failures and malfunctions.
    Conclusion
    with regard to the results of this research and the conducted researches in the world, this model is so applicable to understand dynamics and nonlinearity of functional resonance in socio-technical systems in order to avoid accidents.
    Keywords: Risk assessment, emergent risk, FRAM, variability
  • N. Hassan Zadeh, N. Farshad, Y. Khosravi, P. Shafaee Gholami, Gh Zare Page 42
    Background And Aims

    Accidents and injuries are a cause for concern for all countries in the world. Cognitive failures can be defined as cognitive-based errors on simple tasks that a person should normally be able to complete without fault; these mistakes include problems with memory, attention or action. The present study was designed to investigation of relationships between occupational cognitive failures and safety performance among bus drivers.

    Methods

    In this descriptive analytical study, 129 bus drivers completed an occupational cognitive failure questionnaire (OCFQ) and the DBQ as well as answered questions on accident involvements. Correlation and regression analysis were used for data processing.

    Results

    Occupational cognitive failures have a significant direct positive effect on all driving unsafe behaviors including intended and unintended violations, slips and mistakes.

    Conclusion

    For assessment of safety performance in occupational driving jobs, we must use a valid instrument. The cognitive failures can predict bus drivers’ engagement in safe or unsafe behaviors.

    Keywords: Occupational cognitive failures, safety performance, bus driver, questionnaire
  • F. Ghasemi, A. Rezaee, M.J. Jafari Page 66
    Author(s):
    Background And Aims
    Microorganisms are one of the most important sources of contamination in indoor air and occupational environments especially in hospitals. The aim of this study was to evaluate the adsorption characteristics of bone char to adsorb B. Subtilis in the air.
    Methods
    In this study B.subtilis spores were used as a model of bacterial spores. Also bone char was used as an adsorbent in this study that was prepared by thermal method from waste bones and the characterization of prepared adsorbent was determined. Then the adsorption capacity of bone char for B.subtilis was evaluated.
    Results
    The Present study show that bone char as a mineral adsorbent has high efficiency in adsorption of bacterial spores. The adsorption capacity of this mineral was 3698 spores per gram.
    Conclusion
    bone char has a high capacity for adsorption of bacterial spores. Mineral structure of bone char can delay the reproduction and biofilm formation of microorganism on its surface. The result of this study could be used in development of control equipment of biological air pollutant.
    Keywords: Adsorption, bone char, air pollution, bioaerosol
  • Seyedeh Negar Assadi Page 76
    Background And Aims
    Shift work intolerance has symptoms that names shift work maladaption syndrome. The aim of this study is the comparison between frequency of symptoms of acute shift work maladaption syndrome in two groups of shift workers.
    Methods
    A cross-sectional study has been implemented in two groups of shift workers (with and without night shift), data has been gathered by a questionnaire and then analyzed in SPSS 11.5 using t-test, chi – 2 and forward logistic regression considering p<0.05 as significantly difference.
    Results
    Following the comparison of the frequency of symptoms of acute shift work maladaption syndrome, it was revealed that night shift workers had more symptoms, however, it was not statistically significant. In night shift workers chronic diseases had no relationship with symptoms (p=0.666), in spite of the other group (p= 0.037). While the frequency of symptoms showed to have a relationship with smoking in night shift workers (p=0.000), there was no such a relationship in other shift workers (p= 0.200).
    Conclusion
    There was no significant difference between two groups in frequency of symptoms of acute shift work maladaption syndrome. Only smoking was a risk factor for symptoms.:
    Keywords: Acute shift work maladaption syndrome, Shift work, Smoking
  • A. Ardeshir, M. Amiri, M. Mohajeri Page 78
    Background And Aims
    The construction industry is known as one of the most dangerous industries in terms of work-related mortality, injury rates and workers compensation payment. Therefore, safety risk assessment is a key step to be performed for management of major construction projects.
    Method
    Failure Mode and Effects Analysis (FMEA) is a risk assessment tool that mitigates potential failures in systems, processes, designs or services and is used in a wide range of industries. The purpose of this research is to employ the combination of fuzzy logic and FMEA, FTA, AHP-DEA methods for safety risk assessment of mass housing construction.
    Results
    In the case study section, for the purpose of safety risk assessment, two different types of mass housing projects are investigated. According to the results, the risks of falls from height in both projects are identified as the most significant risks. Hence, risk reduction strategies and actions for prevention and mitigation of hazards are presented.
    Conclusion
    The ranking of the risks and the highest risks found in this research are consistent with the previous research and with the report of the Iranian Social Security Organization (ISSO). In addition, the root causes of the major risks match up with similar studies. Moreover, the validity of the research findings is approved by the risk assessment group. Hence, t his model (which is able to consider the current safety condition) can help safety professionals in construction sites to identify risks, explore their root causes and to develop accurate tools to control them.
    Keywords: Safety risk assessment, Mass housing construction, Fuzzy logic, Failure Mode, Effects Analysis (FMEA), Fault Tree Analysis (FTA), AHP, DEA
  • Shadi Mardani, Amir Ashkan Nasiripour, Hanie Nikoo Maram, Mohammad Hasan Behzadi, Nooshin Mardani Page 93
    Background And Aims
    The most effective way to overcome bottlenecks and crises caused by economic and social development process is proper utilization of human capital and benefiting from its intellectual and practical capacities. On the other hand in today’s competitive world, many companies have realized that HSE management should be an integral and essential part of their organizations and should be valued and focused on as much as other on management activities of their organizations. Simultaneous consideration of health, safety and environmental issues, in addition to elimination of parallel activities, will also, due to the technical and economic balance, facilitate increased productivity and sustainable development. The objective of this study was to determine the relationship between job satisfaction and HSE performance of employees in Iran Khodro Advanced Dies Company in the year 2011.
    Methods
    The objective of this descriptive-survey research was to investigate the relationship between job satisfaction and HSE performance of the employees. The statistical population of this descriptive-survey research consisted of 275 employees of Iran Khodro advanced Dies Company out of which 70 people were selected as sample using Cochran formula and simple sampling technique. A questionnaire was the main tool of study and the validity of the questionnaire was approved by some of the faculty members and the reliability of the main scales of the questionnaire was approved by Cronbach alpha Coefficients (0.84 for HSE performance and 0.94 for job satisfaction). The questionnaire was in a Likert format, to convert the qualitative Likert options to quantitative options for entry into software, the triangular fuzzy numbers method was applied. The data were analyzed by SPSSver:18 software.
    Results
    Result of prioritizing job satisfaction indicated that, responsibility was in the highest rank and result of prioritizing HSE performance of employees indicated that, performance and implementation was in the highest rank. Further, findings revealed that, there were positive significant relationships between HSE performance of employees and job satisfaction at 0.05 percent level. The step-wise regression analysis indicated that seven variables (job satisfaction) explained 66.7 percent of variations of the HSE performance.
    Conclusion
    According to the significant relationship between job satisfaction and HSE performance of the employees, it can be concluded that, paying more attention to job satisfaction indicators can lead to a better HSE performance of Employees.
    Keywords: Job satisfaction, HSE Performance, Productivity, Employees